Jump to content
  • Откройте аккаунт на Диспуте за 5 минут

    Продаете недвижимость, машину, телефон, одежду?  Тысячи  просмотров ежедневно на dispute.az  помогут вам. Бесплатная доска обьявлений.

Azərbaycanın milli mətbəxi


Recommended Posts

))) Niyə ki, xəmir dadı verir )) İri düşbərənin içinə iri də ət qoyursan da.
Xarici görünüşü düzdü gəşəng olur amma nə bilim, mənim üçün heç bir fərqi yoxdu ))

Yeri gəlmişkən düşbərə bir-iki gün bişirilməmiş vəziyyətdə qalanda dadlı olur, xingal da həmçinin. Xəmir qalır bərkiyir, xüsusi dad əməmlə gəlir deyəsən.

P.S. mən axı diyetadayam :(

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 607
  • Created
  • Last Reply

[quote name='Pari***' timestamp='1289367100' post='7669836']
Bizdə də 20 düşbərə yerləşməlidir həmişə özüm sayıram)))Dadına təsiri yoxduree amma yemək süfrəyə gələndə dadmamışdan qabaq onun görünüşü iştah gəlməsinə təsir edir axı))))Biz balaca olanda bir düşbərənin içinə noxud qoyurdu mamam o düşbərə kimə düşsəydi guya o xoşbəxt olur))))O noxuda görə bütün düşbərəni yeyib qurtarırdıq bacımla)))
[/quote]
Bizdə də ata nənəm düşbərəni çox balaca edirdi,düzü br qaşığa 20-sinin yerləşməsini bilmirəm,amma çox incə,əla alınırdı.Qazanın içinə isə bir düşbərəni böyük düzəldib qoyardı.Kimə düşdüsə o dövlətli olacaq deyirdi..Amma düşbərənin içində qara lobya olmasa dadlı olmur,bir də yeyərkən üstünə nar,olmasa azca sirkə tökürük..

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Гулливер' timestamp='1289368490' post='7669968']
Bizdə də ata nənəm düşbərəni çox balaca edirdi,düzü br qaşığa 20-sinin yerləşməsini bilmirəm,amma çox incə,əla alınırdı.Qazanın içinə isə bir düşbərəni böyük düzəldib qoyardı.Kimə düşdüsə o dövlətli olacaq deyirdi..[b]Amma düşbərənin içində qara lobya olmasa dadlı olmur[/b],bir də yeyərkən üstünə nar,olmasa azca sirkə tökürük..
[/quote]
Düzünü desəm düşbərənin qara lobya ilə yeyilməsini heç eşitməmişəm prob eləmək olar)) Biz nar yox sirkəylə yeyirik.Narla da dadlı olar amma turş narla.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Гулливер' timestamp='1289368490' post='7669968']
Bizdə də ata nənəm düşbərəni çox balaca edirdi,düzü br qaşığa 20-sinin yerləşməsini bilmirəm,amma çox incə,əla alınırdı.Qazanın içinə isə bir düşbərəni böyük düzəldib qoyardı.Kimə düşdüsə o [b]dövlətli olacaq [/b]deyirdi..Amma düşbərənin içində qara lobya olmasa dadlı olmur,bir də yeyərkən üstünə nar,olmasa azca sirkə tökürük..
[/quote]

[font="Arial"]Deməli xırda düşbərə kasıbçılıqla elaqəli olub nə vaxtsa :) Ola bilər müharibə dövründə məsələn. Nə bilim bu sözə görə nəsə belə fikirləşdim. [/font]

Link to comment
Share on other sites

[quote name='nikowka' timestamp='1289767147' post='7699375']
men bir defe yazmiwdim..ona siyiq da deyirler..esas emenkomenchi deyilen goyertiden olur..ama ispanaq ve diger goyertilerin qariwigindan da hazilranir..
[/quote]

Təşəkkürlər :)

Link to comment
Share on other sites

Görürəm burada xəmir xörəklərinin həvəskarları çoxdur :rolleyes: Bir xəmir xorəyi də yadıma düşdü, bu yeməyi Qax rayonunda yemişdim, ona deyəsən "sülhülü" deyirlər, xəmirdən və qurudulmuş ətdən hazırlanır, çox xoşuma gəlmişdi :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

[quote name='^^Paradise_Bird^^' timestamp='1288570578' post='7614721']
Siz lap qaydayla, edeb erkanla nece olur ondan danishdiz :D
Duzuna qalanda dolma bishiranda orada bir maskuraliq su gormuram hec vaxt, ola bilar bishirilmadan asilidir.

Duzdur qonaq uchun bishiranda chalishir balaca kvadratlar kassin ama o qadar da alinmir.

Umumiyyatla man bu chikkish, chikkish etmayin menasini anlamiram, dada tasiri o qadar da olmur manca)))
[/quote]
Bakida dolmanin suyunu saxlarilar. Qarabag zonasinda ise mutleq yaga dushmelidi. Su tedricen chekilir ve qazanin dibinde yashili yag qalir. Bele dolmanin dadi tam bashqa olur

Link to comment
Share on other sites

[quote name='gagulya' timestamp='1288596354' post='7615653']
 Gözəl mövzudur, bizim zonanın (Qarabağın) bir yeməyi var, boyanalı aş, bakılılar ona şüyüdlü aş deyirlər, amma əslində biz tərəflərdə onu boyana göyərtisi ilə bişirirlər.. Boyana əslində şüyüddən az fərqlidir, fərqi ondadır ki, yabanı bitkidir, yəni öz-özünə bitir, və şüyüdün "dikiy" formasıdır, amma daha ətirlidir.... bit də İmişli zonasının, ümumiyyətlə bütün tərəkəmələrin xörəklərini xoşlayıram, ələxsus buğlamalarını ....  Ümumiyyətlə Azərbaycan mətbəxi dünyanın ən zəngin mətbəxlərindəndir, hər zonanın da özünə məxsus xörəkləri var..... Məsələn, Cəbrayılda bir Quycaq kəndi var, oranın camaatı ildə bir dəfə əmək bayramını qeyd edirlər, və hır kəs evində nə varsa onu gətirir, və gətirilən şeylər bir qazanda bişir .... Mən prob snimat etmemişəm, amma mənə maraqlı olardı belə xörəyin dadı necə olur )))))    
[/quote]
Boyana reklamazapreshenada raziyanedi. Biz onu yashil vaxti boyanali ash uchun istifade edirik, quruduqdan sonra ise toxumlarini raziyane kimi.

Dogru deyirsiz, boyana ile bishen plov daha etirli ve dadli olur

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Businka' timestamp='1290068879' post='7715702']
Bakida dolmanin suyunu saxlarilar. Qarabag zonasinda ise mutleq yaga dushmelidi. Su tedricen chekilir ve qazanin dibinde yashili yag qalir. Bele dolmanin dadi tam bashqa olur
[/quote]

Düzdü dolmanın suyu qalır axırda ama 1 maskuralıq olmur. Hər kəsin öz nimçəsinə biraz su tökülür və onu da çörəklə yeyirik. Çox sevirəm dolmanın suyunu, dadlı olur. Əsasən təzə yarpağın dolması əla olur turşməzə və o turşməzə yarpağ dadı suyada çıxır, çox ləzzərli olur.
Yağlı dolmadan xoşum gəlmir. Qoyun ətindən dolmanı sevmirəm ama mal ətiynən qarışıq olanda və yaxud mal atinə biraz qoyun piyi qatanda ləzzətli olur.
Siz özünüz haradansız? Deyəsən Qarabağlısız?

Link to comment
Share on other sites

[quote name='^^Paradise_Bird^^' timestamp='1290074196' post='7716335']
Düzdü dolmanın suyu qalır axırda ama 1 maskuralıq olmur. Hər kəsin öz nimçəsinə biraz su tökülür və onu da çörəklə yeyirik. Çox sevirəm dolmanın suyunu, dadlı olur. Əsasən təzə yarpağın dolması əla olur turşməzə və o turşməzə yarpağ dadı suyada çıxır, çox ləzzərli olur.
Yağlı dolmadan xoşum gəlmir. Qoyun ətindən dolmanı sevmirəm ama mal ətiynən qarışıq olanda və yaxud mal atinə biraz qoyun piyi qatanda ləzzətli olur.
Siz özünüz haradansız? Deyəsən Qarabağlısız?
[/quote]
Qarabagliyam :) Amma anam Bakida dogulub boyuyub. Burda deyirler ki zonalara bolmeyin, ama unudurlar ki her zonanin oz yemeyi var, umumi yemekleri chixsaq. Herden bu yemekleri de tam Bakinin adina chixirlar. Meselen, bir defe bir bakili xanim, ish yoldashim, Qarabaglilarin yemek bishire bilmediklerini, qonaq qarshilaya bilmediklerini soyledi. Chox teeccub etdim. O menim Qarabagli oldugumu bilmirdi, sohbet umumi gedirdi. Men ushaqliqdan ailede gormushem ki qapiya gelen her bir adami yedizdirmemish yola salmazdilar. Hetta hazir yemek olmadigi halda deyirdiler ki bu deqiqe bishib e oturun bir tike chorek yeyin. Qonaq chay ichene kimi yemek hazir olurdu. Hemin xanimin sozu berk tutmushdu meni. Ish o yere chatdi ki yarishasi olduq. Eyni yemeyi bishirmeli idik "yarpaq dolmasi". Evvel o bishirib getirdi. Sozum yoxdu, dadli idi, chox iri olsa da (o qeder iri idi ki achigi bichaqla kesirdik). Sonra men apardim. Qarabaglilar dolmani xirda bukurler ) Ishde beyenildi ve hami qarabag dolmasinin daha dadli oldugunu soyledi. Nezere alsaq ki sozugeden xanimin oglu ile hemyashidiq, udmush olmam daha sevincli idi ))

Link to comment
Share on other sites

)) o bakılı xanım yemək bişirə bilmir :D və ümumiyyətlə biraz mədəniyyətsizdir ki, elə bir söz deyib.

Vallah belə tərif kimi çıxmasın ama anamın dolması çox dadlı olur)) əsasən də yeni yarpaqlardan bişirilmiş. Deməzdim ki balaca bükür ama normal orta boyunda çıxır. Yeri gəlmişkən yağlı domanı evdə bir mən sevmirəm, anamgilin çox xoşu gəlir və dolmanı bəzən yağa düşənə gədər saxlayırlar.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='^^Paradise_Bird^^' timestamp='1290077138' post='7716723']
)) o bakılı xanım yemək bişirə bilmir :D və ümumiyyətlə biraz mədəniyyətsizdir ki, elə bir söz deyib.

Vallah belə tərif kimi çıxmasın ama anamın dolması çox dadlı olur)) əsasən də yeni yarpaqlardan bişirilmiş. Deməzdim ki balaca bükür ama normal orta boyunda çıxır. Yeri gəlmişkən yağlı domanı evdə bir mən sevmirəm, anamgilin çox xoşu gəlir və dolmanı bəzən yağa düşənə gədər saxlayırlar.
[/quote]
Men de yaga dushenecen gozleyirem. Ozu de adi qazanda deyil, nenemin mis dolma qazaninda bishirirem :) Tesevvur edin o qazani ozumle Moskvaya dartib getirmishem :roga:

Link to comment
Share on other sites

Yaza bilerem. Evelik plov dashma kimi bishirilir. Chox asandir. Qazanda su qaynadilir, icherisinde duz ve evelik yarpaqlari atilir. 5 deqiqe qaynatdiqdan sinra duyu elave edilir ve dashma kimi bishirilir. Suyu chekilende kere yagi qatilib deme qoyulur. Sufreye sarimsaq qatiqla verilir.

Zogalli plov da chetin deyil. Duyuu adi qaydada suzulur. Qazana duyunun altina toyuq tikeleri duzulur (tebii ki duzlanmish, istiotlanmish, sarikoklenmish halda). Adi qaydada deme qoyulur. Elave olaraq choxlu sogan doqranilir. Sogan adi xoreklere dogradigimiz kimi xirda dogranilir (hedden artiq xirda da lazim deyil). Zogal tumlardan temizlenir ve qizarmish soganin uzerine elave olunur. bir az vam xodda qovrulur. Nezere alin ki qapaq qoymaq olmaz. Hardasa 5-6 deqiqe sonra bura bir az sarikok, azca duz ve sheker tozu qatilir. Dadi tursha shirin olmalidi. Umumi hazirlanma vaxti maksimum 10 deqiqedir :)

P.S. Yeri gelmishken bunu nar ve ya gilenarla da bishirmek olur.

Link to comment
Share on other sites

oxusun[quote name='Businka' timestamp='1290076600' post='7716649']
Qarabagliyam :) Amma anam Bakida dogulub boyuyub. Burda deyirler ki zonalara bolmeyin, ama unudurlar ki her zonanin oz yemeyi var, umumi yemekleri chixsaq. Herden bu yemekleri de tam Bakinin adina chixirlar. Meselen, bir defe bir bakili xanim, ish yoldashim, Qarabaglilarin yemek bishire bilmediklerini, qonaq qarshilaya bilmediklerini soyledi. Chox teeccub etdim. O menim Qarabagli oldugumu bilmirdi, sohbet umumi gedirdi. Men ushaqliqdan ailede gormushem ki qapiya gelen her bir adami yedizdirmemish yola salmazdilar. Hetta hazir yemek olmadigi halda deyirdiler ki bu deqiqe bishib e oturun bir tike chorek yeyin. Qonaq chay ichene kimi yemek hazir olurdu. Hemin xanimin sozu berk tutmushdu meni. Ish o yere chatdi ki yarishasi olduq. Eyni yemeyi bishirmeli idik "yarpaq dolmasi". Evvel o bishirib getirdi. Sozum yoxdu, dadli idi, chox iri olsa da (o qeder iri idi ki achigi bichaqla kesirdik). Sonra men apardim. Qarabaglilar dolmani xirda bukurler ) Ishde beyenildi ve hami qarabag dolmasinin daha dadli oldugunu soyledi. Nezere alsaq ki sozugeden xanimin oglu ile hemyashidiq, udmush olmam daha sevincli idi ))
[/quote]




Garabagli xanim siz zehmet olmasa o bakili xanima deyin ki,evvel azerbaycan metbexinin tarixini oxusun ve sonra fikir yurutsun garabaglilarin yemek bishirmeyi hagginda.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Konfutsi' timestamp='1290082000' post='7717359']
Garabagli xanim siz zehmet olmasa o bakili xanima deyin ki,evvel azerbaycan metbexinin tarixini oxusun ve sonra fikir yurutsun garabaglilarin yemek bishirmeyi hagginda.
[/quote]
Konfutsi bunu tekce o demeyib ) Bashqa bir xanim biz tereflerde en taninmish yemeyin et qaynatmasi oldugunu demishdi yoldashima )) Ele dunen o eti qaynatdim )) Sogani, goyertisi limon suyu ve dene istiotu ile birge. Chox lezzetli oldugunu soyledi, adini sorushanda dedim hemen o et qaynatmasidi :D

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Businka' timestamp='1290076600' post='7716649']
Qarabagliyam :) Amma anam Bakida dogulub boyuyub. Burda deyirler ki zonalara bolmeyin, ama unudurlar ki her zonanin oz yemeyi var, umumi yemekleri chixsaq. Herden bu yemekleri de tam Bakinin adina chixirlar. Meselen, bir defe bir bakili xanim, ish yoldashim, Qarabaglilarin yemek bishire bilmediklerini, qonaq qarshilaya bilmediklerini soyledi. Chox teeccub etdim. O menim Qarabagli oldugumu bilmirdi, sohbet umumi gedirdi. Men ushaqliqdan ailede gormushem ki qapiya gelen her bir adami yedizdirmemish yola salmazdilar. Hetta hazir yemek olmadigi halda deyirdiler ki bu deqiqe bishib e oturun bir tike chorek yeyin. Qonaq chay ichene kimi yemek hazir olurdu. Hemin xanimin sozu berk tutmushdu meni. Ish o yere chatdi ki yarishasi olduq. Eyni yemeyi bishirmeli idik "yarpaq dolmasi". Evvel o bishirib getirdi. Sozum yoxdu, dadli idi, chox iri olsa da (o qeder iri idi ki achigi bichaqla kesirdik). Sonra men apardim. Qarabaglilar dolmani xirda bukurler ) Ishde beyenildi ve hami qarabag dolmasinin daha dadli oldugunu soyledi. Nezere alsaq ki sozugeden xanimin oglu ile hemyashidiq, udmush olmam daha sevincli idi ))
[/quote]
Mən Bakılı olsamda Qarabağlıların içində bir müddət işləmişəm.Qonaqpərvərliklərinə söz ola bilməz.Qarabağlıların kələm dolmasını da xoşlayıram qeyri -adi özünəməxsus dadı olur.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Konfutsi' timestamp='1290082000' post='7717359']
oxusun
Garabagli xanim siz zehmet olmasa o bakili xanima deyin ki,evvel azerbaycan metbexinin tarixini oxusun ve sonra fikir yurutsun garabaglilarin yemek bishirmeyi hagginda.
[/quote]
Maraqlı gəldi siz zəhmət olmasa məlumat verə bilərsiniz Azərbaycan mətbəxinin tarixindən?

Link to comment
Share on other sites

yuxari sehifede bir istifadeci xanim surfulu haqqinda soruwmuwdu sehv etmiremse..men surfulu biwirmesemde, haqqinda az da olsa melumatim var..surfulu xemir xoreyidir-bayaq qeyd olunub..
bu xoreyin xususiyyeti ondan ibaretdir ki, mexsusi el hereketi rol oynayir..cunki, wehadet barmagi ile kicik xemir hisselerinin uzerinden basilir ve xemir bir forma alir.. xoreyin goruntusunde bu esas rol oynayir(her halda men bu xoreyin ustalarindan uzr isteyirem!)
birde bildiyime gore bu xoreyi qurud adlanan agarti mehsulu ile cox dadli ahengi olurmuw..cunki menim qonwum her il qiw aylarinda mexsusi aile dostlari ucun qurudlu surfullu qonaqligi tewkil edir ))

bax bele ) :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Qaxda bizim üçündə bişirmişdilər sülhüllü, dadlı idi. Biraz ərişdə şorbasına bənzəyir. Oradakı qadın dedi ki, bu yemək ləzgilərə aiddir. Bilmirəm nə qədər doğrudur.

Yadımdadı bir yemək verilişində toyuqlu bozbaş adlı bir yemək bişirdilər, azca yadımda qalıb. Yadımnan çıxıb bu yemək hansı zonanya aid idi. Məncə dadlı yemək idi.
Toyuğu bütöv şəkildə gətirirlər və qoyurlar onu çəkilmiş ətin içinə, daha doğrusu ətnən toyuğu örtürlər.

Çox maraqlıdı hansı bölgəmizə aiddir bu yemək.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='^^Paradise_Bird^^' timestamp='1290105733' post='7719737']
Qaxda bizim üçündə bişirmişdilər sülhüllü, dadlı idi. Biraz ərişdə şorbasına bənzəyir. Oradakı qadın dedi ki, bu yemək ləzgilərə aiddir. Bilmirəm nə qədər doğrudur.

Yadımdadı bir yemək verilişində toyuqlu bozbaş adlı bir yemək bişirdilər, azca yadımda qalıb. Yadımnan çıxıb bu yemək hansı zonanya aid idi. Məncə dadlı yemək idi.
Toyuğu bütöv şəkildə gətirirlər və qoyurlar onu çəkilmiş ətin içinə, daha doğrusu ətnən toyuğu örtürlər.

Çox maraqlıdı hansı bölgəmizə aiddir bu yemək.
[/quote]
Bu kuftedir )) Arzuman kuftesi :)

Bu da resepti

Qoyun əti, ərinmiş yağ , baş soğan , keşniş, sumaq , istiot, duz. Qoyun ətinin bud hissəsindən baş soğanla farsh hazırlanır, duz, istiot vurulur. Farshdan iri küftə hazırlanır, içərisinə bişirilmiş toyuq qoyulur və yumurlanır. Küftə bulyonda zəif Alov üzərində bişirilir.

Link to comment
Share on other sites

Düşbərə (əsasən də, alma sirkəsi ilə), dolma (kələm və alma dolmalarını yox), soyutma, kələfur, qutab (qarın qutabı yox!), çığırtma, xəngəl (həm gürcü, həm azəri), sonra nə bilim, dadlı yeməklər var, adları yadımdan çıxıb, onları da xoşlayıram, bir şərtlə ki, içalatlı, qarınlı, beyinli, başlı və dərili olmasın. Özüm də çox gözəl bişirirəm, mənim yeməyə aid ayrıca fəlsəfəm var.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='^^Paradise_Bird^^' timestamp='1290107911' post='7719977']
Çox sağ ol Businka, plovların reseptlərinə görə də :loveyouu:

Təmamilə doğrudur, yadıma düşdü adı - Arzuman küftəsi ))

Hansı bölgəyə aid olduğunu bilmirsən?
[/quote]
Buyur bacim :)
Reseptin hansi zonaya aid oldugunu teessuf ki bilmirem, ama bir shey var ki eslinde Arzuman kuftesinin ichine toyuq deyil yumurta qoyurlar. Ashbaz bir az resepti deyishib ))

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Businka' timestamp='1290108194' post='7720006']
Buyur bacim :)
Reseptin hansi zonaya aid oldugunu teessuf ki bilmirem, ama bir shey var ki eslinde Arzuman kuftesinin ichine toyuq deyil yumurta qoyurlar. Ashbaz bir az resepti deyishib ))
[/quote]

Bu gün Qazaxlı bir qızla söhbət edirdim. Soruşdum onlara aid xüsusi bişirilən yemək barədə, nəsə ümumi yeməklər dedi, sonra soruşdu ki, küftənin içinə nə qoyursuz, dedim ki bəs şabalıd və turşu, dedi ki bir qohumları ərə gedəndən sonra evlərində küftə bozbaş bişirib içinə də bişmiş yumurta qoyub. Evdəkilər küftənin içində yumurtanı görüm yeməkdən imtina ediblər və bütün yeməyi bu qıza yedirdiblər ))

Məncə bu arzuman küftəsi dadlı olar ))

Link to comment
Share on other sites

[quote name='^^Paradise_Bird^^' timestamp='1290108767' post='7720076']
Bu gün Qazaxlı bir qızla söhbət edirdim. Soruşdum onlara aid xüsusi bişirilən yemək barədə, nəsə ümumi yeməklər dedi, sonra soruşdu ki, küftənin içinə nə qoyursuz, dedim ki bəs şabalıd və turşu, dedi ki bir qohumları ərə gedəndən sonra evlərində küftə bozbaş bişirib içinə də bişmiş yumurta qoyub. Evdəkilər küftənin içində yumurtanı görüm yeməkdən imtina ediblər və bütün yeməyi bu qıza yedirdiblər ))

Məncə bu arzuman küftəsi dadlı olar ))
[/quote]
Demezdim ki xususi dadlidir. Menim adi kufte daha chox xoshuma gelir. Yemek bishirmek xobbimdir. Her zaman maraqli reseptleri axtarib tapiram, bishirirem. Xoshuma geleni olanda defterime qeyd edirem. Zonalarimiza, elece de xarici metbexe aid olan reseptleri toplayiram. Deyim ki her zonanin bir shah yemeyi olur. En chox teeccublendiren ise lezgilerdir. Onlarda metbex daha rengarengdir

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Businka' timestamp='1290110366' post='7720223']
Demezdim ki xususi dadlidir. Menim adi kufte daha chox xoshuma gelir. Yemek bishirmek xobbimdir. Her zaman maraqli reseptleri axtarib tapiram, bishirirem. Xoshuma geleni olanda defterime qeyd edirem. Zonalarimiza, elece de xarici metbexe aid olan reseptleri toplayiram. Deyim ki her zonanin bir shah yemeyi olur. En chox teeccublendiren ise lezgilerdir. Onlarda metbex daha rengarengdir.
[/quote]

Sən bu yeməyi hazırlamısan? Nəsə bişirildiyi zaman mənə dadlı gəldi.
Adi küftə bişirəndə içinə nə qoyursan?

Link to comment
Share on other sites

Garabag zonasinda ispanag cixirtmasi adlanan bir xorek bishirirler.Cox dadli olur.Yaz vaxti ise xususi bir dada ve etire malik olur.Ozude ki,gatigla yeyilir,kimi sarimsagla kimi ise onsuz.Belke de bashga bolgelerde de bishirilir,ancag men tekce Garabagda rast gelmishem.Sonra bir de kelle-paca hagginda demek isteyirem.Kim ne deyirse-desin onu garabaglilar kimi dadli hec bir bolgrde dadli bishire bilmirler.Men cox yerde kelle-paca dadina baxmisham,ancag onlarda bashga bir dadda olur.
P.S. Men garabagli deyilem...

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Businka' timestamp='1290108194' post='7720006']
Buyur bacim :)
Reseptin hansi zonaya aid oldugunu teessuf ki bilmirem, ama bir shey var ki eslinde Arzuman kuftesinin ichine toyuq deyil yumurta qoyurlar. Ashbaz bir az resepti deyishib ))
[/quote]
Amma mən nənəmdən eşitmişəm arzuman kuftesi çox böyük olur, içinə də bütöv toyuq qoyulur. Düzdür yeməmişəm (gərək nənəmə deyim bişirsin))) amma deyilənə görə çox dadlı olur. Eşitdiyimə görə onu rəhmətlik Nəsibə Zeynalova çox dadlı bişirirmiş (tanıyanlardan)

Link to comment
Share on other sites

[quote name='^^Paradise_Bird^^' timestamp='1290112751' post='7720459']
Sən bu yeməyi hazırlamısan? Nəsə bişirildiyi zaman mənə dadlı gəldi.
Adi küftə bişirəndə içinə nə qoyursan?
[/quote]
Ozum hazirlamamisham. Yemishem amma. Mence dadindan chox gorunushu qeshengdi.

Yeri gelmishken shah plovun da adi chekilmeyib. Onun dadi da gorunushu de chox yaxshidir

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Pari***' timestamp='1290143559' post='7721278']
Amma mən nənəmdən eşitmişəm arzuman kuftesi çox böyük olur, içinə də bütöv toyuq qoyulur. Düzdür yeməmişəm (gərək nənəmə deyim bişirsin))) amma deyilənə görə çox dadlı olur. Eşitdiyimə görə onu rəhmətlik Nəsibə Zeynalova çox dadlı bişirirmiş (tanıyanlardan)
[/quote]

Arzuman kuftesi ucun 2,5 kg et mashinida cekilmish mal eti goturulur.Tenzif(marli)bir nece gat gatlanir.Hemin farsh 4-5 mm galinliginda tenzif uzerinde yayilir.700-800 g-lig toyugun icerisi doldurulur.Bezi yerlerde onun icerisi shabalid,albuxara ile doldurulur(esasen Bakida),bezi yerlerde toyugun icerisine yumurta goyurlar,bezi yerlerde ise onun icerisine serce yerleshdirirler.Sonra toyug tenzif uzerine yayilmish farshin uzerine goyulur.Tenzifin kenarlari yuxarida yigilarag baglanir.Onun butun kenarlari ele baglanmalidir ki,bishme zamani acilmasin.Sonra hemin bu kufteni boyuk gazanda gaynayan suya salmag lazimdir.2,5 saatdan 3 saata kimi vam odda bishdikden sonra onu ehmalca sudan cixartmag lazimdir ve tenzifi de yavash-yavash acirlar.Kuftenin suyu ayrica masgurada verilir.Onu da deyim ki,et cekilerken duzu-istiotu da elave olunmalidir ve azacig da gaynadigi suya elave etmek lazimdir.Bir de suya iri butov bir bash sogan goyularsa bulyon(azeri dilinde deyesen helim deyirler)daha dadli olur.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='^^Paradise_Bird^^' timestamp='1290112751' post='7720459']

Adi küftə bişirəndə içinə nə qoyursan?
[/quote]
Adi kufteye mal etinin farshi (herden qoyun eti ile de qarishdiriram, bele daha dadli olur), sogan, duz, istiot, sarikok, duyu, quru gavali ve nane qatiram

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Pari***' timestamp='1290143559' post='7721278']
Amma mən nənəmdən eşitmişəm arzuman kuftesi çox böyük olur, içinə də bütöv toyuq qoyulur. Düzdür yeməmişəm (gərək nənəmə deyim bişirsin))) amma deyilənə görə çox dadlı olur. Eşitdiyimə görə onu rəhmətlik Nəsibə Zeynalova çox dadlı bişirirmiş (tanıyanlardan)
[/quote]
Qoyulur, dogrudur. Sadece qedim reseptle toyuq deyildi ) Dadina gelince ne bilim vallah. Belke men yediyim dadli olmayib. Belke de kimse daha dadli bishirir? :unsure:

P.S. Gerek yoxlayim ozum ) Sonra deyerem nece alindi )

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Konfutsi' timestamp='1290142836' post='7721239']
Garabag zonasinda ispanag cixirtmasi adlanan bir xorek bishirirler.Cox dadli olur.Yaz vaxti ise xususi bir dada ve etire malik olur.Ozude ki,gatigla yeyilir,kimi sarimsagla kimi ise onsuz.Belke de bashga bolgelerde de bishirilir,ancag men tekce Garabagda rast gelmishem.Sonra bir de kelle-paca hagginda demek isteyirem.Kim ne deyirse-desin onu garabaglilar kimi dadli hec bir bolgrde dadli bishire bilmirler.Men cox yerde kelle-paca dadina baxmisham,ancag onlarda bashga bir dadda olur.
P.S. Men garabagli deyilem...
[/quote]
Dogrudur)) Chox dadlidir. Bunu emenkomenci otu ile de bishirmek olur. Ispanaq ele de xeyirli deyil, hetta bildiyime gore ziyani da var bir az. Amma emenkomenci hem ispanaqdan dadli olur hem de ureye xeyirlidi.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Konfutsi' timestamp='1290145763' post='7721436']
Arzuman kuftesi ucun 2,5 kg et mashinida cekilmish mal eti goturulur.Tenzif(marli)bir nece gat gatlanir.Hemin farsh 4-5 mm galinliginda tenzif uzerinde yayilir.700-800 g-lig toyugun icerisi doldurulur.Bezi yerlerde onun icerisi shabalid,albuxara ile doldurulur(esasen Bakida),bezi yerlerde toyugun icerisine yumurta goyurlar,bezi yerlerde ise onun icerisine serce yerleshdirirler.Sonra toyug tenzif uzerine yayilmish farshin uzerine goyulur.Tenzifin kenarlari yuxarida yigilarag baglanir.Onun butun kenarlari ele baglanmalidir ki,bishme zamani acilmasin.Sonra hemin bu kufteni boyuk gazanda gaynayan suya salmag lazimdir.2,5 saatdan 3 saata kimi vam odda bishdikden sonra onu ehmalca sudan cixartmag lazimdir ve tenzifi de yavash-yavash acirlar.Kuftenin suyu ayrica masgurada verilir.Onu da deyim ki,et cekilerken duzu-istiotu da elave olunmalidir ve azacig da gaynadigi suya elave etmek lazimdir.Bir de suya iri butov bir bash sogan goyularsa bulyon(azeri dilinde deyesen helim deyirler)daha dadli olur.
[/quote]
İndi sizin yazdığınızı oxuyanda yadıma düşdü ki, Qaynar Qazan verilişində bir xanım bişirmişdi eynən siz yazdığınız kimi :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Our picks

    • Как вы относитесь ко дню 9 мая ?
      Я отношусь к этому дню, как к важному событию для миллионов человек, которых почти уже и не сталось в живых.  Возможно, через пару десятков лет к 9 мая станут относиться примерно как 11 ноября — день окончания Первой Мировой войны.
      Считаю правильным, что в настоящее время в Азербайджане этот день является государственным праздником — День Победы над фашизмом. Более 700 тыс граждан нашей страны отправились на фронт из которых более  300 тыс погибли. Низкий поклон им всем. 
       
       
       
        • Milli
        • Upvote
        • Thanks
        • Like
      • 235 replies
    • В Азербайджане введены ограничения на услуги такси, таксисты в отчаянии
      Таксомоторная компания Bolt повысила стоимость заказов на 10%.
        • Haha
      • 69 replies
    • Для захоронения в селах и поселках Баку необходимо потратить не менее 2 000 - 3 000 манатов
      Baku TV разоблачил незаконную торговлю землей на кладбищах.
      В ходе расследования было установлено, что для получения места для захоронения в селах и поселках Баку необходимо потратить не менее 2 000 - 3 000 манатов. А стоимость места захоронения на Ясамальском кладбище особенно высока: 3 000 - 4 000 манатов на человека.
      Стоимость места для одной могилы на кладбище в Хырдалане начинается от 1 100 манатов и варьируется в зависимости от местоположения.
      На Мехдиабадском кладбище цена места на одного человека начинается от 2 000 манатов. Продажу мест на кладбище где-то контролируют муллы, а где-то председатели муниципалитета.
      Подробнее - в сюжете Baku TV.
      https://ru.oxu.az/society/869002
       
      • 19 replies
    • ОФИЦИАЛЬНОЕ ЗАЯВЛЕНИЕ в связи с затоплением кварталов в Хырдалане - ОБНОВЛЕНО + ВИДЕО
      Причина затопления улицы Мехди Гусейнзаде и 26-го квартала Хырдалана заключается в том, что данный район расположен во впадине.
      Об этом в ответ на запрос Oxu.Az сообщил пресс-секретарь ОАО "Азерсу" Анар Джебраиллы.
      Он отметил, что на указанной территории имеется канализационная инфраструктура. Именно этот участок - обочина дороги Сумгайыт - Баку является самой низкой точкой Хырдалана.
      "Поскольку данная территория представляет собой впадину, дождевые воды, формирующиеся в Хокмели, Атъялы, а также самом Хырдалане, устремляются сюда. Поэтому во время интенсивных дождей канализационные линии не выдерживают нагрузки, что в итоге приводит к наводнению.
      .
        
      Хочу отметить, что в свое время вся эта зона сплошь состояла из луж, озер и тростниковых зарослей. Потом территорию засыпали землей, построили дома.
      Если бы здесь не возвели здания, такой проблемы не возникло бы. Вода бы собиралась, часть ее впитывалась в почву, другая - испарялась, а третья - утекала.
      Одна из самых больших проблем на сегодняшний день - именно эта. Строительные дельцы осушают озера и лужи, строят на их месте дома, а после возникают такие сложности. Потом граждане жалуются, что подвалы домов и улицы затоплены", - заявил А.Джебраиллы.
      В завершение он отметил, что в настоящее время, когда дождь прекратился, большая часть проблем на упомянутой территории уже решена. Через пару часов воды там не останется.
      15:46
      Дождливая погода, наблюдаемая в Абшеронском районе, привела к последствиям в городе Хырдалан.
      Соответствующая информация поступила на горячую линию Baku.ws.
      На кадрах, сделанных одним из местных жителей, видно, что в Хырдалане затоплены улица Мехди Гусейнзаде и 26-й квартал.
      Данная ситуация выявила нахождение канализационной системы на указанной территории в аварийном состоянии.
      .https://ru.oxu.az/society/868584
        
      • 24 replies
    • Завершился первый полуфинал "Евровидения-2024": наши представители не прошли в финал - ОБНОВЛЕНО + ВИДЕО
      Завершился первый полуфинал международного песенного конкурса "Евровидение-2024", который проходит в шведском Мальме.
      Как передает Oxu.Az, по результатам голосования представители Азербайджана Fahree и Илькин Довлатов не прошли в финал конкурса.
      Отметим, что второй полуфинал пройдет 9 мая, а финал - 11 мая.
      7 мая, 23:27
      В шведском городе Мальме начался первый полуфинал 68-го по счету песенного конкурса "Евровидение".
      Как сообщает Oxu.Az, в первый день мероприятия выступят 15 стран, 10 из которых пройдут в финал.
      Следует отметить, что Fahree и Илькин Довлатов представят нашу страну на конкурсе с песней Özünlə apar. Они выступят под 12-м номером.  https://ru.oxu.az/politics/868797
        • Like
      • 79 replies
    • В Баку снесут рынок Кешля
      Как сообщает Oxu.Az, соответствующая информация распространилась в социальных сетях.
      Причиной стало начало строительства новой автомобильной дороги от улицы Гасана Алиева параллельно проспекту Зии Буниятова до станции метро "Кероглу".
      Было отмечено, что снос будет осуществлен, поскольку часть дороги попадет на территорию рынка.
      В связи с этим мы направили запрос в Государственное агентство автомобильных дорог Азербайджана (ГААДА).
        Пресс-секретарь (ГААДА) Анар Наджафли сообщил Oхu.Az, что проводится разъяснительная работа.

      "В настоящее время подготавливаются размеры жилых и нежилых объектов, а также земельных участков, входящих в зону строительства. Проводится предварительная оценка строений, подпадающих под снос при проведении строительных работ. После того как эти работы будут завершены, можно будет что-то сказать по этому поводу", - сказал он.https://ru.oxu.az/society/868677
      • 42 replies
    • В одном из отелей в Сабаильском районе столицы зафиксировано массовое отравление.
      В прокуратуре Сабаильского района проводится расследование по факту смерти двух человек - Кянана Мустафаева 1998 года рождения, и Орхана Амирова 1993 года рождения, а также госпитализации с диагнозом «отравление» Ниджата Джаббарлы 1991 года рождения и Хазара Джаббарлы 1998 года рождения, доставленных с одного из предприятий общественного питания, расположенных на территории Сабаильского района.
      Об этом говорится в сообщении пресс-службы Генпрокуратуры.
      Отмечается, что с целью установления обстоятельств происшествия, а также причин смерти и отравления пострадавших назначены соответствующие экспертизы, а также выполнены другие необходимые процессуальные действия.
      14:32
      В одном из отелей в Сабаильском районе столицы зафиксировано массовое отравление.
      Как сообщает Bakupost.az, четверо мужчин, отдыхавших в отеле, были госпитализированы в 1-ю Городскую клиническую больницу с диагнозом отравление.
      К сожалению, спасти двоих из них не удалось. Изначально предполагалось, что причиной стало пищевое отравление, однако медики не исключают и другие варианты.
      https://media.az/society/v-stolichnom-otele-otravilis-chetyre-cheloveka-dvoe-skonchalis
      • 45 replies
    • Какое наказание предусмотрено за умышленное повреждение чужого автомобиля?
      В Баку одному из припаркованных во дворе автомобилей был нанесен ущерб острым предметом. Владелец машины поделился в соцсети соответствующими видеокадрами.
      Как сообщает хezerxeber.az, в другом дворе с верхнего этажа здания на автомобиль был сброшен воздушный шар, наполненный водой. В результате владелец транспортного средства понес серьезный материальный ущерб.
      В последнее время в соцсетях часто встречаются видеоролики в связи с умышленным или непреднамеренным повреждением автомобилей или другого имущества граждан. Юристы отмечают, что за намеренное совершение подобного деяния правонарушитель может быть привлечен к ответственности или лишен свободы.
      Кроме того, если действие влечет за собой уголовную ответственность, на виновных может быть наложен штраф, в два-три раза превышающий размер причиненного ущерба. По словам юриста Шамиля Пашаева, подобные повреждения автомобилей не покрываются обязательным страхованием.
      В Министерстве внутренних дел заявили, что в случае, если потерпевший сообщит об умышленном уничтожении или повреждении его имущества, в местном органе полиции немедленно начинается расследование. Если будет доказано, что ущерб был причинен умышленно, будут приняты меры, предусмотренные законом.
      Подробнее - в сюжете:
       
        • Haha
      • 47 replies
  • Recently Browsing   0 members, 0 guests

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...